OSN začala novú kampaň proti organizovanému zločinu

16.07.2012 Celý región

Viedeň 16. júla (TASR) - Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) spustil dnes celosvetovú kampaň proti organizovanému zločinu.

Na novej webovej stránke www.unodc.org/toc mieni OSN prostredníctvom neustále aktualizovaných informácií upozorňovať na túto tému. Dvoma rôzne dlhými videami v niekoľkých jazykoch zverejnených na platforme YouTube UNODC vysvetľuje rozsah falšovania a nezákonného obchodu, ktorý ohrozuje mier, bezpečnosť a prosperitu. Klipy sa budú vysielať aj v televízii. Pripravené sú tiež plagáty a ďalšie tlačené materiály.

Podľa odhadov UNODC dosahuje ročný obrat z obchodovania s nelegálnym tovarom 710 miliárd eur. Najlukratívnejší obchod s drogami sa na tom podieľa sumou takmer 263 miliárd eur. Falzifikáty značkových tovarov zarobia okolo 205 miliárd eur. Znepokojujúca je aj smrť ľudí spojená s organizovaným zločinom - obchodovaním s drogami, zbraňami a ľuďmi.

Vplyv organizovaného zločinu sa prejavuje aj lokálne, konštatuje agentúra OSN. Zločinecké skupiny by mohli destabilizovať celé regióny a štáty. Podľa šéfa UNODC Jurija Fedotova predstavuje zastavenie tejto hrozby jednu z najväčších globálnych výziev. Pre úspech je rozhodujúca schopnosť zvýšiť verejné povedomie a podporovať záujem politikov a ďalších zodpovedných predstaviteľov.
 

Vyberte región